Het stond in alle kranten en werd ook gemeld op het journaal: de leesvaardigheid van Nederlandse tienjarigen is onder het gemiddelde gedoken van vergelijkbare leerlingen uit andere westerse landen. Dat blijkt uit PIRLS, een internationaal vergelijkend onderzoek naar leesvaardigheid. Vooral op de hoogste leesniveaus zijn de prestaties verminderd.

En de oplossing is zo simpel: ga gewoon lezen! Het abonnement op de openbare bibliotheek is gratis en ze hebben daar de leukste boeken. Ook op school hebben wij een abonnement op de leeskisten van de bieb voor ons leesonderwijs. Daarnaast heeft het ouderinitiatief de school een zwerfboekenkast gegeven met boeken die meegenomen kunnen worden.

Wij merken op school of kinderen thuis lezen. Lezen (graag met plezier!) draagt bij aan een grotere woordenschat en dat is weer belangrijk om teksten te (leren) begrijpen. Begrijpend lezen is niet voor niets het kernvak op school. De kinderen hebben lezen bij alle vakken nodig. Ook bij het rekenonderwijs. Lezen is ook een basisvaardigheid om in de maatschappij mee te kunnen doen. Er zijn allerlei variaties mogelijk: ouders lezen voor, de kinderen lezen thuis voor of doen dit bij opa en oma. Ze moeten leeskilometers maken: hoe meer meters, hoe beter. Dus een tip voor het komende weekend. Ga lezen, uw kinderen varen er wel bij. U kunt ook altijd de meester of juf vragen naar praktische tips, maar begin gewoon!

Comments are closed.